Az oldalon, mint mindenki, mi is használunk cookie-kat. Ha elfogadja őket, kérjük kattintson a gombra!

TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK #1: A KOLLAGÉN

A kollagén egy fehérje, a testet építő fehérjék között a leggyakoribb. A kollagén a „szövetek ragasztója”, hálószerű struktúrában erősíti, rugalmassá teszi azokat. Elengedhetetlen a bőr, a szőr, az ízületek, szalagok felépítésében, rugalmasságuk megőrzésében.

A kollagént a szervezet elő tudja állítani, amennyiben a táplálékban megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre a fehérjét felépítő peptidek. Ezek elsősorban belsőségekben, inakban gazdag táplálékban találhatóak. Ugyanakkor a kor előrehaladtával ez a kollagén-termelési képesség csökken, pótlásra lehet szükség. Ez a legegyszerűbben etetéssel, azaz a táplálék kiegészítésével oldható meg.

A kollagéneket három fő típusba sorolják:

              

  • Az I-es típus főleg a bőrben, csontokban, inakban, szalagokban található, ezek felépítését segíti. Legfőképp a marhából és a halból készített kollagénben van nagy arányban.
  • A II-es típus elsősorban az ízületekben és a porcokban található. Leginkább a csirkéből készített kollagén tartalmazza, de fellelhető a marhakollagénben is.
  • A III-as típus a bőr, a belső szervek és az erek építőanyaga, általában az I-es típusú kollagénnel együtt fordul elő.

 

 

A jobb felszívódás érdekében a kollagént általában ún. hidrolizált por formában adagolják. A kollagén beépüléséhez a C-vitamin elengedhetetlen, így annak pótlására is szükség lehet.

Amikor ajánlott:

·       Idősödő kedvenceinknek

·       Nagy igénybevételnél (munkakutyák)

·       Ízületi problémákkal, vagy rendellenességgel szenvedő állatoknak (ízületi gyulladás, diszplázia)

·       Műtétek után, amikor a szöveteket újra kell építeni

Amikor nem ajánlott:

·       Ha a kedvencünk allergiás arra az állatra, amiből a kollagén készült (hal, csirke, marha)

 

„Mert mindig felelősek leszünk azért, amit megszelídítettünk” (A kis herceg)