A kollagén egy fehérje, a testet építő fehérjék között a leggyakoribb. A kollagén a „szövetek ragasztója”, hálószerű struktúrában erősíti, rugalmassá teszi azokat. Elengedhetetlen a bőr, a szőr, az ízületek, szalagok felépítésében, rugalmasságuk megőrzésében.
A kollagént a szervezet elő tudja állítani, amennyiben a táplálékban megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre a fehérjét felépítő peptidek. Ezek elsősorban belsőségekben, inakban gazdag táplálékban találhatóak. Ugyanakkor a kor előrehaladtával ez a kollagén-termelési képesség csökken, pótlásra lehet szükség. Ez a legegyszerűbben etetéssel, azaz a táplálék kiegészítésével oldható meg.
A kollagéneket három fő típusba sorolják:
- Az I-es típus főleg a bőrben, csontokban, inakban, szalagokban található, ezek felépítését segíti. Legfőképp a marhából és a halból készített kollagénben van nagy arányban.
- A II-es típus elsősorban az ízületekben és a porcokban található. Leginkább a csirkéből készített kollagén tartalmazza, de fellelhető a marhakollagénben is.
- A III-as típus a bőr, a belső szervek és az erek építőanyaga, általában az I-es típusú kollagénnel együtt fordul elő.
A jobb felszívódás érdekében a kollagént általában ún. hidrolizált por formában adagolják. A kollagén beépüléséhez a C-vitamin elengedhetetlen, így annak pótlására is szükség lehet.
Amikor ajánlott:
· Idősödő kedvenceinknek
· Nagy igénybevételnél (munkakutyák)
· Ízületi problémákkal, vagy rendellenességgel szenvedő állatoknak (ízületi gyulladás, diszplázia)
· Műtétek után, amikor a szöveteket újra kell építeni
Amikor nem ajánlott:
· Ha a kedvencünk allergiás arra az állatra, amiből a kollagén készült (hal, csirke, marha)
„Mert mindig felelősek leszünk azért, amit megszelídítettünk” (A kis herceg)