A halolajakat – nem meglepő – halakból vonják ki. Leggyakrabban a lazac olaját használjuk, amit vadvízi, vagy tenyésztett lazacok húsából préseléssel nyernek. Fontos, hogy ez a préselési folyamat minél alacsonyabb hőmérsékleten történjen, így lehet maximalizálni a hatóanyag tartalmat.
A lazacolaj kedvező hatásait a benne magas koncentrációban meglevő omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak okozzák. Ezek közül az omega-3 az, ami a kutyák és a macskák szempontjából különösen fontos.
Az omega-3 és omega-6 zsírsavak egyes kutatások szerint emberben javítják az agyi folyamatokat, csökkentik a koleszterint, és kedvező hatással vannak a bőrbetegségek tüneteinek enyhítésére.
A kutyák és a macskák számára a fenti hatások nem mellékesek, de náluk a lazacolajat elsősorban a szőrzet minőségének – selymességének, puhaságának, fényének – javítására adagoljuk.
A kölyökkutyák idegrendszeri fejlődésében is jelentős szerepet játszanak az omega zsírsavak, így náluk is jelentősége lehet a lazacolaj bevitelének, illetve az idősödő kutyák agyi problémáinak megjelenését is késleltethetik.
Amikor ajánlott:
· Ha javítani szeretnénk kedvenceink szőrzetének minőségén
· Bőrallergiás tünetek csökkentésére
· Kölyökkutyák elválasztás utáni táplálásában
· Idősödő kedvencünk agyi leépülésének megelőzésére
Amikor nem ajánlott:
· Ha a kedvencünk allergiás a halból készült ételekre
· Kölyökkutyák esetén előfordul, hogy a tápjukban már megtalálható a lazacolaj, így ebben az esetben etetése felesleges
„Mert mindig felelősek leszünk azért, amit megszelídítettünk” (A kis herceg)